Ahoj všichni, dívám se po různých letenkách cca na září (jih Evropy. Klasika low cost, batoh. Myslíte, že je brzy nebo už ty ceny zůstanou? Wizz 2-3k OW (CTA nebo LCA - příklad)  a ještě ta jejich loterie, zda zruší nebo ne? Ryan podobné ceny. Zdá se mi to drahé, kde teď hledáte?   .

Kdy kupovat?

Založila ve fóru Tipy na levné letenky

Wizz jde koupit na duben 2024. 

0 Citovat

Wizz má poslední týdny dobré ceny na Velikonoce 2024. Absolutní peak jarní sezóny se sežene za 20-40 eur/RT. Takhle máme Jerevan.

1 Citovat

Wizz není Austrian. U normální společnosti jde koupit max 1 rok dopředu. Víc jsem nikdy neviděl.

0 Citovat

divan napsal(a):

Ala píše: 'Ted uz jsou ty stejne letenky za 180 eur a maji za tu cenu jen 3 mista tam a 1 zpatky.'

Ta věta u řady low costů až tak moc neznamená. Za pár měsíců může cena zase výrazně slézt - ale taky nemusí.

Jsou to letenky na vanocni prazdniny. Kdo si mysli, ze jejich cena muze za par mesicu "vyrazne slezt", tak at klidne ceka a koupi si je treba v listopadu. Mne je to fuk, ja jsem s cenou 36 eur naprosto spokojena a jestli to nekdo koupi v rijnu za 20, tak mu to rozhodne preju.

3 Citovat

floodland napsal(a):

Wizz není Austrian. U normální společnosti jde koupit max 1 rok dopředu. Víc jsem nikdy neviděl.

A proc tedy v tom cestopisu Vanoce s kachnickou Jarynem na Mauriciu, ze kteryho jsem tady citovala, autor pise, ze si od Austrian koupil letenky 15 mesicu predem? To lze nebo jak je to mozny? Nebo ze by to bylo nejaky covidovy vylepsovani cash flow Austrian (pise koupil 10/2021 na 12/2022)? To ale prece "normalni" spolecnosti nedelaji, to dela jenom hroznej wizzair, nebo ne?

0 Citovat

@hankaa: kdy kupovat ti asi nikdo přesně neřekne, názory a zkušenosti jsou různé. Zkus se podívat na https://www.airhint.com/about
https://www.airhint.com/ kde je to "vědecky" rozebráno a je tam i  Price predictor... Ale nakolik má smysl asi taky nikdo neřekne.

2 Citovat

Přesně. Covid byl velká anomálie. Pamatuji si, kdy Hamáček označil Španělsko červenou barvou a chtěl by po návratu test, tak nějakých 10 dnů před odletem v srpnu jsem dvacetieurovku do Alicante měnil prakticky bez doplatku na Řím.

U letenek obvykle platí, že když vidíš dobrou cenu, kupuješ. Blbé je, pokud potřebuješ pevný termín nebo nějaké delší schvalování v práci. Dobrá cena se může objevit rok dopředu nebo třeba týden před odletem (to jsou ale spíš zájezdy).

Po Evropě je dobrá cena 10-20 €/cesta a mimo Evropu pod 400 €/RT. O moc levněji to už obvykle nejde. Samozřejmě, najdou se výjimky jako loňský New York s Air Lingus za 200 €.

Je několik vrcholů sezóny:

a) léto - všichni chtějí cestovat, tak jsou letenky drahé. Pokud chceš jižní Evropu, dost často se spíš vyplatí zájezd.

b) Vánoce a Nový rok - opět doba, kdy většina lidí z EU a USA chce někam letět, drahé letenky

c) Velikonoce

Na tato období moc akcí nebývá a ještě ke všemu bývá i drahé ubytování a všude plno lidí.

1 Citovat

Ala napsal(a):

Nebo ze by to bylo nejaky covidovy vylepsovani cash flow Austrian (pise koupil 10/2021 na 12/2022)? To ale prece "normalni" spolecnosti nedelaji, to dela jenom hroznej wizzair, nebo ne?

Tipnul bych to na Covid, protože jinak se mi nikdy nepovedlo koupit na víc než rok dopředu. 

0 Citovat

divan napsal(a):

@hankaa: kdy kupovat ti asi nikdo přesně neřekne, názory a zkušenosti jsou různé. Zkus se podívat na https://www.airhint.com/about
https://www.airhint.com/ kde je to "vědecky" rozebráno a je tam i na Price predictor... Ale nakolik má smysl asi taky nikdo neřekne.

 

Mimochodem, díky. Velmi užitečný zdroj. Jen mě zajímaly ceny.
0 Citovat

@hankaa: Hanko, já si myslím, že ta správná zásada je to, co už tady někteří psali, tedy kupovat tehdy, když je pro mě cena OK (a pak už se nestresovat koukáním na tu linku a výčitkama "kdybych byl býval ...", protože předem člověk neví, co se stane v budoucnu, a odhadovat ty ceny dopředu je jako věštit z křišťálový koule, je to stejné jak nekonečné dohady na diskusích třeba o kurzech akcií nebo cenách nemovitostí atd.). Prostě je to pro mě dobrá cena na dobrej termín, tak to koupím. Nakonec třeba tisícovka víc nebo míň v celkový ceně dovolený nedělá zas tak zásadní rozdíl, aby si kvůli tomu člověk musel rvát vlasy. To zase snadno ušetří třeba na ubytování nebo na jídle. Takže když je dobrá cena na rok dopředu, proč bych si to nekoupila rok dopředu přesně na termín, který potřebuju, jako jsou svátky nebo školní prázdniny, kde je navíc dost pravděpodobný, že ty ceny později budou spíš růst, protože to jsou atraktivní termíny, které chce hodně lidí? Když je dobrá cena za měsíc a je to v termínu, který mi vyhovuje, tak koupím. Když je to za půl roku, to samé. Jinak konkrétně k tomu, na co ses ptala, tedy září a jih Evropy, já osobně si tedy myslím, že je to pořád ještě dost vysoká sezóna, protože je to na koupačku pro lidi bez školních dětí, tak já kdybych měla pevný termín a nutnou potřebu tam jet, tak bych to za ty 2-3k třeba koupila, abych měla jistotu (tedy spíš "jistotu"), že v tom termínu na tu dovolenou skutečně poletim a mám jasno, za kolik to bude, a bylo by to pro mě lepší, než pořád čekat a spekulovat a sledovat ceny a pak si třeba řikat, že jsem byla blbá a nekoupila to, když to stálo "jenom 2-3k", nebo muset dělat nějaký kompromisy v termínech kvůli ušetřený tisícovce apod. Ale to je každého věc, čemu dává přednost, a podle mě žádný přístup není lepší nebo horší, protože každý má ty svoje preference nastavený jinak a každý má jinou situaci ohledně peněz, školních dětí, možnosti vzít si v práci volno a spousty dalších věcí. Já jsem si zrovna už před několika měsíci koupila na konec září Madeiru za 3500, protože tam prostě chci přesně v tomhle termínu a je to pro mě dobrá cena, i když by mě třeba za to zase někdo hejtil že jsem blbá a "je to moc drahý a Madeira se přece dá sehnat za 1500" atd. Ale mně je to jedno, jsem ráda, že mám letenky přesně na termín, který jsem chtěla, ve kterým doufám tam bude ideální počasí, mám rezervovaný ubytování a jsem v klidu a těším se na podzimní dovolenou. A jestli se někdy budou prodávat o tisícovku levnější (a nebo taky třeba o tisícovku a víc dražší), to už je mi šumák, už si s tím nemusím dělat starosti.

2 Citovat

som prekvapeny kolko narekov je tu na wizz, ja mam s nimi 72 letov a nevybavuje sa mi ziadna negativna spomienka :))

wizz ma oproti ryanu jednu velku vyhodu- vlastny manazment refundov/reebokov a s wdc mozte tocit kredity a ak rozmyslate trochu dopredu, viete sa na drahsiu destinaciu dostat za zlomok jej beznej ceny vdaka rebooku na inu trasu.

a k tom uvracaniu penazi spat na ucet, pred nedavnom som tuto moznost vyuzil poprve a peniaze som mal spat na ucte za 6 dni ;)

1 Citovat

Mě teda baví, jak tu mluvíte o super akcích. Mluvíte ale o okolních letištích, jako by všichni byli z Ostravy, Brna nebo severních Čech. Na to letiště se taky musíte dostat a to třeba pro mě má smysl jenom v určitých případech. Z Prahy je po Evropě dobrá cena cokoliv do dvou tisíc za zpáteční.

1 Citovat

Já jsem taky z Prahy a štve mě, že se z Prahy bohužel nedají koupit skoro žádné levné letenky, destinace u nízkonákladovek z Prahy spíš ubývají, tak holt na něco, co opravdu chci a letenka je za hodně dobrou cenu, jsem ochotná podstoupit jízdu po D1 a dokodrcat se do Vídně a tam si na letišti zaparkovat auto. Kvůli víkendu bych tam nejela, ale kvůli vícedenní nebo týdenní dovolené v některých případech jsem ochotná to udělat. To ale asi příčetný člověk chápe a dokáže si to zahrnout do svého rozhodovacího procesu.

6 Citovat

@Ala, Alena Svobodová: tak z Prahy sice těch letů není, ale zase můžete být na letišti během hodiny s min. náklady. Já mám sice v "okolí" 3 letiště - Vídeň, Bratislavu i Prahu, ale protože nebydlím v Brně, ale pár desítek km od něho, tak musím nejdřív do Brna (na bus nebo vlak do VIE, BTS, PRG), což při ranních odletech jde ztuha nebo to nejde vůbec, nebo musím na letiště autem (celkem vysoké náklady na benzín, parkování, dálnice v A, SK, ...). Takže cena letenky je nakonec ten nejmenší náklad a osobně bych raději zaplatil místo 50 € z VIE/BTS 100 € z Prahy, kdybych za to měl letiště za rohem. Z Prahy se dá navíc dojet do Berlína, Mnichova, Vídně celkem jednoduše busem, vlakem. Takže až tak nechápu stesky jsem z Prahy a to je kvůli letenkám blbý. Zkuste se přestěhovat do Kotěhůlek a možná zjistíte, že Praha až tak špatná na letenky vlastně není...

6 Citovat

Alena Svobodová napsal(a):

Mě teda baví, jak tu mluvíte o super akcích. Mluvíte ale o okolních letištích, jako by všichni byli z Ostravy, Brna nebo severních Čech. Na to letiště se taky musíte dostat a to třeba pro mě má smysl jenom v určitých případech. Z Prahy je po Evropě dobrá cena cokoliv do dvou tisíc za zpáteční.



Tak na letiště se dostat musí nějak každý. Já to mám do Vídně či Katovic cca 260Km, do Prahy je to 4 hodky vlakem a to nepočítám cestu na letiště.
Takže bydlet v Praze a mít letiště jen v dosahu MHD, v klidu připlatím i za neakční letenku.

@Divan Koukám, že jsi mě předběhnul, máme to hodně podobný. 
Já už tu cestu každopádně vždy dělám jako nějaký výlet, dáme v Praze či jinde nějaký dobrý oběd, pak na letiště, hlavně at se děcka nenudí cestou.

3 Citovat

@divan: Pochopitelně bych byla radši, kdyby se z Prahy dalo lítat do tolika destinací a za cenu 30 éček, jako se dá z Vídně nebo třeba z Milána (nebo třeba z Katowic apod.), když to mám na letiště 40 minut busem MHD. No ale nedá, tak si klidně koupím letenku z Vídně, třeba na termín nebo destinaci, kde je ten rozdíl na letence mnohem větší než 50 eur, navíc když nelítám sama, ale jsme vždycky 3-4 lidi, tak potom i ty náklady na cestu do Vídně, dálniční známku v Rakousku a parkování na letišti se rozpočítá na víc lidí. Kdybych byla cestovatel-jedinec, tak bych samozřejmě zase počítala jinak a měla bych jiné preference, to je přece jasné, to jsou ty individuální rozdíly, o kterých jsem psala, že každý to má jinak a asi si to dokáže spočítat a rozhodnout, co je pro něj dobrá cena za letenku a co ne.

0 Citovat

Tak ono asi těžko najdeme obecný návod a ověřený přístup. Navíc za mne odlišuji dvě věci. Buď letím tam, kde cíleně chci a kupuji rovnou tehdy, pokud mi vyhovuje cena a termín. A nebo letím tam, kde je zrovna (na poslední chvíli) levná letenka, i když ta destinace pro mne mezi ty nejzajímavější nepatří. Obvykle na variantu dvě nedojde, protože dovolená mi nestačí ani na to první.

A pokud letím někam, kam cíleně chci a je to pro mne zajímavé, pak už fakt neřeším, že letenka třeba v čase v nějakou dobu zlevnila proti mému nákupu o pár stovek nebo dokonce tisícovek u exotiky, což jsou v celém rozpočtu drobné. Sledovat to třeba denně dalšího půl roku, to pro mne rozhodně nemá smysl kvůli i kdyby pár desítkám éček. Mám objednáno, zařízeno a je jasno dlouho dopředu. Vyřízeno, hotovo, nemusím nad ničím dál přemýšlet a můžu se v klidu těšit. Teď mám třeba koupeny letenky (a rezervováno vše okolo) skoro na rok dopředu, protože zaváděcí ceny byly naprosto jedinečné.  

A za mne, levná letenka je sice pěkná, ale nechává mne v klidu, pokud je to vykoupeno třeba komplikovanou logistikou. Jako třeba dlouhý přestup nebo časy letů, které zbytečně „žerou“ dny dovolené (typicky brzký ranní návrat domů), nutnost noclehu na cestě, přejezdu mezi letišti. Nebo znamená ve srovnání s dražší letenkou vícenáklady typu parkovné, dálniční známka, čas a kilometry na cestě. A navíc, jak ukázaly naše výlety za poslední dva roky, i když by byla teoreticky nějaká úspora na letence, tak ji můžou naprosto spolehlivě a klidně několikanásobně převýšit jiné náklady, které mezitím vzrostly – ubytování nebo půjčení auta, kdy včasná rezervace je obvykle výrazně levnější, než na poslední chvíli (poslední výlet na Mauricius - rozdíl u ubytování 100%). Třeba jen půjčení auta mohlo loni a předloni v létě udělat ze zdánlivě  levné cesty výlet, který neměl ekonomický smysl.

7 Citovat

Praha by byla dobrá, kdyby na letišti nebyli nenažranci. Pak se nedivím, že jde low cost jinam. Pro delší cesty bohužel nejsme hub, takže je v ceně další přesun jinam. No a v tu chvíli se už vyplatí to vzít z toho Německa rovnou a dojet tam autem.

0 Citovat

@divan: No, já to chápu, a pokud je odlet z Vídně v 6 ráno, tak je to blbý vždycky, protože si buď člověk musí vzít nocleh ve Vídni (což bych třeba i někdy udělala a přijela bych o den dřív a udělala bych z toho výhodu typu "mám dva výlety v jednom, protože mám navíc jednodenní výlet do Vídně"), nebo jet autem v noci, což pro mě taky není, nedokážu jít spát v 7 večer a vstávat o půlnoci, ani nedokážu celou noc nespat a ještě k tomu řídit. Takže se spíš kloním k variantě sehnat co nejlevnější ubytování v rozumný dojezdový vzdálenosti autem. Ale mám z Vídně i letenky s odlety odpoledne a to je pro mě v pohodě, během dopoledne tam autem z Prahy přijedu a zaparkuju. Ale třeba pro 4člennou rodinu z Brna/Mikulova s autem je podle mě Vídeň úplně ideální a rozhodně lepší, než jezdit do Prahy a lítat odtud za mnohem vyšší ceny a s mnohem menším výběrem destinací.

Jinak z tý Vídně mám jenom ty exponované termíny typu začátek prázdnin (Jan Hus a Cyril+Metoděj), vánoční prázdniny, jarňáky a velikonoce, kde vůbec neočekávám v budoucnu nějaké nízké ceny odkudkoli a zároveň je to fixní termín.

0 Citovat

Tak já samozřejmě chápu, že někdo to má s dojezdem na jakékoliv letiště na pytel. Zase tak moc nefňukám :D Levné letenky jde koupit i z Prahy, ale místo 30 eur je to třeba 70. Mě jde hlavně o to, že se mluví hlavně o těch superlevných letenkách, ale skoro nikdo nezmiňuje celkové náklady dopravy. Nedělá to mimochodem ani Katka Ostrá.

0 Citovat

@Alena Svobodová: Já myslím, že zmiňovat "celkové náklady dopravy" je nesmysl, protože každý je má úplně jiné, kdežto cena letenky je pro všechny stejná. Takže nejde zmiňovat obecně "celkové náklady dopravy". Já když si koupím letenku z Prahy, tak moje celkové náklady dopravy budou přesně jen ta cena té letenky, zatímco pro někoho z těch Kotěhůlek u Brna budou úplně jiné.

A svoje osobní náklady dopravy na nějaké letiště si každý dokáže spočítat sám.

2 Citovat

Abych se vrátil k tématu Kdy kupovat? Osobně to dělám tak, že pokud jsem vázaný konkrétními termíny, tak když se mi zdá cena jen trochu přijatelná koupím a neřeším, že za týden může být poloviční. Pokud naopak řeším zadání "říjen nebo listopad na jih Evropy za co nejnižší cenu", tak párkrát týdně sleduju ceny několika vybraných letenek a když se mi nějaká zdá OK, koupím. A třetí varianta je když narazím více nebo méně náhodou na letenku které se z mého pohledu nedá odolat - to se hned poptám rodiny, příp. obvolám kamarády a kupuji během desítek minut, jednotek hodin. Naposledy Rhodos za 65 € (byl v plánu už delší dobu jarní výlet typu Řecko, Španělsko). Mmch ještě loni by se mi 65 € za to zdálo až dost, ale časy se mění. S největším předstihem jsem letenku koupil ~1/2 roku, s nejkratším ~2 týdny před odletem. Vím, že to pořád neodpovídá na základní dotaz kdy kupovat , ale na ten spolehlivě neodpoví pravděpodobně nikdo, protože to je individuální.

2 Citovat

floodland napsal(a):

Praha by byla dobrá, kdyby na letišti nebyli nenažranci. Pak se nedivím, že jde low cost jinam. Pro delší cesty bohužel nejsme hub, takže je v ceně další přesun jinam. No a v tu chvíli se už vyplatí to vzít z toho Německa rovnou a dojet tam autem.

 

Zajímal by mě nějaký podklad pro tvrzení  o těch "nenažrancích". Pražské letiště patří výši svých poplatků (v rámci své kategorie) mezi průměr. Jsou dražší i levnější letiště.

V tomhle opravdu není "zakopaný" pes.

0 Citovat

Spolehlivá odpověď na otázku, kdy kupovat letenku, je - a už to tu několikrát zaznělo - v okamžiku, kdy mi vyhovuje cena, čas, odletové/příletové letiště a další parametry. Prostě tehdy, kdy je pro mě přijatelný (nebo nejlepší) poměr cena-výkon.

1 Citovat

Ono je to tím, že na dotaz "kdy kupovat" nejde dát nějakou obecně univerzální odpověď. Každý může napsat jedině svojí vlastní zkušenost, která vychází z jeho osobních preferencí a situace. Zobecnit se to dá právě jedině do té věty "kupovat když PRO MĚ je cena dobrá vzhledem k termínu a destinaci". Pro mě osobně neplatí ani žádné obecná pravidlo typu "levná letenka stojí do 30 EUR a levná z Prahy do 70 EUR", protože tu cenu poměřuju ještě s dalšími faktory jako je termín (ten navíc ze dvou hledisek: 1. školní prázdniny/svátky/víkendy a 2. počasí) a destinace. Jsem ochotná zaplatit mnohem víc za letenku na "koupací" dovolenou o letních školních prázdninách (protože školní dítě), ale do stejné destinace v lednu bych si jí nekoupila ani za poloviční cenu. Když jsem chtěla jet na památky do Říma, tak jsem si koupila za 500 s wizzem z Prahy v prosinci, a bylo to super, a nechtěla bych se tam pařit v létě. Některé destinace mě nelákají vůbec, tak bych tam neletěla ani kdyby mi dávali letenku zadarmo.

0